keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Mitä sitten tapahtui?

Oikeuden valmisteluistunnossa loppuvuodesta 2010 päädyimme sopimaan riidan, koska kaupan purku ei ollut mahdollinen.Jäimme odottamaan korvauksia, joita ei koskaan tullut. Saamme ulosoton kautta 110€ kuukaudessa. Myyjäosapuoli on meille velkaa vielä 29 000 ja korot. Tuo ulosoton kautta saamamme summa ei riitä edes korkoihin.

Alunalkaen, kun kesällä 2009 jouduimme muuttamaan väliaikaiseen asuntoomme, anoin pankilta lyhennysvapaita.Menetimme vuokratulot, jota olisimme kiinteistöstämme saaneet. Tilalle saimme vuokramenot.
Olen onnellinen, että löysimme todella edullisen kerrostalokolmion suhteellisen kivalla sijainnilla.
Saimme muutettua vähän ennen kuin toinen lapsemme syntyi.Muutto oli ahdistava ja hektinen, nopeasti tavarat talteen ja menoksi!

Iso osa omaisuuttamme jäi vielä vanhalle talolle, sen vinteille ja varastoihin. Loput tungettiin pikapikaa alakerran häkkivarastoon, sullottuna pahvilaatikoihin ja jätesäkkeihin.

Siirtyminen 200m2 omakotitalosta 70m2 kolmioon ei ollut ihan kitkaton, ja minä ison raskausmahani kanssa olin pääpiirteittäin hyödytön.
Kiitos muuton onnistumisesta kuului ihanille ja rakkaille ystävillemme, jotka auttoivat pyytettä.
Pankki myönsi lyhennysvapaat, ja suunnittelimme erilaisia vaihtoehtoja talon korjaamiseen.

Ymmärsimme, että remontti on paisunut yli mahdollisuuksiemme. Suunnittelimme rahoitusta ARAn kautta, mutta se ei sitten ollutkaan kovin mahdollinen tie.
Ara ei kai myönnä avustuksia osakeyhtiömuotoiseen asumiseen, ja sitä paritalomme olisi ollut. Jos toisesta päästä taloa ei voisi irrottaa vuokrahuoneistoa, ei meillä olisi mahdollisuutta maksaa lainaa.Myös se, että vain osa talosta korjattaisiin ei tulisi kyseeseen, sillä silloin toiseen päähän taloa jäisi terveyshaitta.
Toki myöskään asuntoa ei voisi korjata yksin meille, sillä se on liian iso.Myöskään puolikkaan talon myyminen ei onnistuisi, talo olisi edelleen asunto-osakeyhtiö.Lisäksi hakemukset ovat vaativat. Ohessa lista hakemuksen liitteistä: 




TERVEYSHAITTA-AVUSTUKSEN HAKEMUSASIAKIRJAT

Hakemuslomake on (ARA 35) ja siihen on liitettävä seuraavat asiakirjat:


1) jäljennös kiinteistön kauppakirjasta sekä kaupanteon yhteydessä laaditusta kuntoarviosta tai -kartoituksesta


2) selvitys myyjän korvausvastuusta (jäljennökset mahdollisista sopimuksista ja oikeuden tuomioista)


3) olemassa olevat kohteen pääpiirustukset (rakennuslupakuvat)


4) kunnan terveydensuojeluviranomaisen tarkastuspöytäkirja asuinrakennuksen/asunnon terveyshaitasta tai kosteusvauriosta


5) kohteen vaurio- tai kosteuskartoitustutkimukset ja –selvitykset tai – raportit, näiden tekijätahon tutkimusmenetelmien luotettavuudesta, asiantuntemuksesta ja pätevyydestä tulee olla terveydensuojelu-viranomaisen hyväksyntä


6) ja näiden perusteella kosteus- ja mikrobivauriokorjauksiin perehtyneen suunnittelijan laatimat kohteen korjaussuunnitelmat työselityksineen ja piirustuksineen sekä vauriokorjausta koskeva kustannusarvio korjaus-toimenpiteittäin eriteltynä.


Terveyshaitan poistamiseksi hyväksyttäviin kustannuksiin kuuluvat kustannukset vain sellaisistakorjaustoimenpiteistä, joiden osalta kunnan terveydensuojeluviranomainen on todennut terveyshaitan tai kosteusvaurion.


7) sosiaaliviranomaisen lausunto tarvittaessa


8) ruokakunnan kaikkia jäseniä koskevat verotuspäätökset ja esitäytetyn veroilmoituksen erittelyosa viimeksi toimitetusta verotuksesta tai verotuslaskelma verottajalta


9) työnantajan todistus nykyisistä kuukausituloista ja/tai vastaava todistus eläketuloista ja tapaturma- yms. korvauksista. Todistuksesta tulee käydä ilmi brutto- ja nettotulot.


10) selvitys ruokakunnan varallisuudesta, hakemuslomakkeen varallisuuskohtaan (=säästöt sekä myytävissä oleva omaisuus) tai lomake ARA 35L


11) kiinteistöverolippu hakemista edelliseltä vuodelta


12) selvitykset hakijaruokakunnan veloista: kutakin velkaa koskien velanantajan todistus, josta käy selville velan myöntöpäivä, velan määrä myönnettäessä, tarkoitus, jäljellä oleva lainapääoma sekä velanhoidon kuukausikustannukset


13) todistukset ruokakunnan toistuvista menoista kuten päivähoito-, sairauskulu ja elatusmaksut sekä niihin rinnastettavat merkittävät toistuvat menot. Kuukausittaisina työmatkakuluina otetaan huomioon verottajan hyväksymä matkakulu jaettuna yhdellätoista.

Asumismenot huomiodaan asumistuen määräytymisperusteiden mukaisesti, joten asumismenoja ei tarvitse selvittää erillisillä liitteillä.


14) selvitykset muista asiaan vaikuttavista olosuhteista, joihin hakija haluaa vedota


15) selvitys ja merkinnät hakemuslomakkeen "Rahoitus – muuta korvausta" – kohtaan siitä, saako tai onko hakija saanut korvausta muualta ja minkä verran (esim. vakuutuskorvaukset, korvaukset myyjältä). Todistukset korvauksista on liitettävä hakemukseen.


16) korjauskustannusten rahoitussuunnitelma, jossa on eriteltävä kohteen koko rahoitus (esim. ilmoitettava oman työn osuus ja korvaukset). Jos korjaus on tarkoitus rahoittaa luotolla, on luotonantajalta hankittava luottolupaus, josta käyvät selville luoton määrä, laina-aika, korkoprosentti ja luotosta aiheutuvat kuukausikustannukset.


Lisäksi ARA voi pyytää muut tarvittavat lausunnot kunnan viranomaisilta (esim. rakennustarkastajalta).


Jos avustusta haetaan asunnon rakentamiseen tai hankintaan sillä perusteella, että nykyinen asunto on terveyshaittojen vuoksi käynyt asumis- tai korjauskelvottomaksi, on hakemukseen liitettävä edellisten lisäksi:


17) luotettavan asiantuntijan (sekä rakennusteknillistä että asumisterveydellistä asiantuntijuutta omaavan) selvitys nykyisen asunnon korjauskelvottomuudesta.



 Huh. Toivotonta, hakemuksen lähettäminenkin tulisi maksamaan jo tuhansia euroja.
Meidän talous alkoi tekemään miinusta n. 1000€ kuukaudessa; vuokratulojen menetys ja vuokramenojen "saavutus".
Olimme saaneet hinnanalennusta aikaisemmin myyjäosapuolen kanssa sopimastamme alapohjasta, ja tässä tilanteessa rahat tulivat tarpeeseen. Purkukustannuksiakin kertyi.

Hakemuksissa tosin kysytään, että minne hinnanalennukset on käytetty. "Elämiseen" tuskin on validi peruste, vaikka siihen ne rahat menivätkin. Jokapäiväisiin kuluihin. Vuokraan, sähköön, kiinteistöveroon, jätehuoltoon... Lainan korkoihin. Lainan, joka vaikutti jo tässä vaiheessa siltä, että emme voisi sitä maksaa.
Tällä hetkellä toiveissammehan on myös se, että jos taloa ei saada kuntoon "jollakin IHMEELLÄ", me hakeudumme velkajärjestelyyn. Sinnekin varmaan pitäisi löytää jostakin kuitteja n. 40 000€ edestä, koska hinnanalennus on nyt syöty, kun tappiota olemme tehneet vuosikaudet.Mutta palataksemme takaisin muuton jälkeiseen aikaan.

Minua ahdistaa kerrostalossa. Olimme ostaneet ihanan talon ja ihanan pihan. Minulla oli vauva kainalossa ja 2,5-vuotias poika juoksemassa ympäriinsä.Miten toimin, mitä teen?

Kerrostalon seinät kaatuivat päälle. Takaraivossani oli koko ajan ajatus: pitäisi tehdä sitä, pitäisi tehdä tätä... Ja eih, eih, eih, kaikki tuntui niin pahalle. Kävimme välillä talomme pihassa, keräämässä luumuja ja omenoita. Oksetti. Pelkkä talon näkeminen tuntui fyysisesti niin pahalta.

Välillä pieni toivonpilkahdus; kyllä me tämän saamme järjestymään. Mutta sitten taas epätoivo; Miten helkatissa???
Meillä on jo velkaa aika lailla maksimi, mihin meillä on varaa. Lisää ei voi ottaa.

Lisäksi talo toimii jo olemassa olevan velan vakuutena. Mistä lisävakuuksia? Onnekkaita olemme siinä, että velka oli omatakauksin. Nyt kun emme sitä voi maksaa, emme istu tuleen kuin omalla perseellämme, emmekä ole pilanneet kenenkään läheisemme elämää.
Onneksi.

Taloa ei voi korjata "pikku hiljaa", kun pilalla on niinkin perustavanlaatuiset asiat kuin katto, välipohja ja alapohja, sekä runko ja perustukset osittain. Ainakin nämä isot asiat pitäisi rykäistä kerralla kuntoon, pintoja voi rakentaa pikkuhiljaa.
Mutta miten, millä? Ei mitenkään, ei millään.Jossakin välissä pankki kävi arvioitsemassa talon sen perusteella, minkä arvoinen se olisi valmiina, kaikkine tasoparannuksineen, mitä olimme suunnitelleet (kylpyhuone, kodinhoitohuone jne.) ja arvio oli n. 150 000€. Lainaa on jo 11500€.

Talon kunnotaminen vaatisi erinäisten rakennusyhtiöiden arvioiden mukaan noin 80 000€. Maksaisimme 200 000 talosta, jonka arvo ei olisi sitä lähellekään? Ja miten maksaisimme 200 000€ lainaa, kun satatonniakin tekee tiukkaa?

Oloni huononi. Sairastuin stressin ja ahdistuksen takia psoriasikseen, ja masennuin. Tarvitsin lääkkeet, että selvisin päivästä toiseen. Jouduin irtisanoutumaan työstäni, koska terveydellinen tilani ei soveltunut työskentelyyn entisissä tehtävissäni. Nivelrikko viimeisteli työkuntoni verrattaen tehokkaasti.

Lapset alkoivat oirehtimaan väsymystäni. Pienempi on vaativa, isompi vetäytyy syrjään. Lapset kärsivät siitä, kun äiti on rikki.
Parisuhde ihme kyllä kestää, mistä olen äärettömän onnellinen.
Aloin käymään mielenterveyshoitajalla, psykiatrian polillakin pyörähdin. Saimme perhetyön avuksemme.

Kaikki kysyivät miten he voisivat auttaa?En tiennyt. Tai tiesin. Antamalla minulle taloni takaisin. Eihän se ole realistista, ei he siihen pysty.
Mutta siihen minä edelleenkin ehkä lapsellisesti uskon, että jos minulla olisi sellainen "normaali tilanne"; toistasataa tuhatta asuntovelkaa, oma talo ja lapset, pärjäisin. Nyt olen jokseensakin katkeroitunut ja ahdistunut.
En ymmärrä, miten näin voi käydä. Miksi meille? Miksi niin monelle muullekin?

Mikä on oikeusturva, mikä on myyjän vastuu?
Miksi myyjä voi levittää kätensä ja sanoa, että hänellä ei ole varaa?Miksi meillä pitäisi olla varaa? Me emme tehneet mitään väärin, emme pimitelleet tai peitelleet mitään, otimme selvää, tutkimme.

Mutta niin, miten voisimme auttaa? En tiedä.
Univaikeudet ovat jokaöinen ongelma, en voi nukkua. Ahdistun, ajatus kiertää kehää.Talomme. Meidän koti. Tuntui, että en pääse raahautumaan edes lasten kanssa ulos. Kerrostalossa on liuta tekemättömiä töitä, ja voin vain mennä ulos ja istua hiekkalaatikon reunalla.

Omakotitalossamme voisin mennä lasten kanssa ulos ja kantaa vaikka puita tai tehdä lumitöitä. Voisin laittaa ruoan uuniin ja vilkaista välillä, onko se jo valmis.
Lapset leikkisivät turvallisella aidatulla pihalla.

Minä olen surullinen. Katkera. Oloni synkkeni. Asiat jäivät. Ne vain jäivät. En tiennyt mitä tehdä, tuntui, että mitään ei voi tehdä.Ja nyt ollaan tässä.

Pankki ei myönnä enää lyhennysvapaita. Eli tappiot kasvavat. Vararahastoa ei enää ole, se on syöty jo. Meidän pitäisi pystyä maksamaan laina, vuokra ja kaikki juoksevat menot, ja edelleen menetämme vuokratulot, jotka olivat olennainen osa laskelmiamme siitä, että pärjäämme.

Talo laitettiin viimein myyntiin, jotta velkasaneeraukseen hakeutuminen olisi helpompaa.Minä en tiedä, että mitä nyt tapahtuu.

En tiedä, että uskonko ihmeisiin
.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti